« Bekijk hier meer nieuws

Boekhouding zelf doen of uitbesteden?

Boekhouding-zelf-doen-of-uitbesteden.jpg25 okt

Bent u zelfstandig ondernemer, dan heeft u naast uw dagelijkse werkzaamheden ook een complete boekhouding te doen. Het kan zijn dat u hier alles vanaf weet en dit graag in eigen handen houdt. Maar het is natuurlijk ook mogelijk dat u hier te weinig kennis van heeft of het gewoon echt niet leuk vindt om te doen. Logisch, u bent ten slotte ondernemer geworden om te ondernemen, niet om te gaan boekhouden. Ongeacht of u het leuk vindt of niet, de boekhouding zal toch moeten gebeuren. Twijfelt u nog of u het liever zelf doet of toch graag laat uitbesteden? Wij zetten alle voor- en nadelen van de boekhouding zelf doen of uitbesteden voor u op een rij.

Boekhouding zelf doen: voor- en nadelen

Heeft u al kennis en ervaring van boekhouden en bent u bereid om u er meer in te verdiepen? Of heeft u een vrij eenvoudige administratie? Dan kunt u ervoor kiezen om uw boekhouding geheel zelf te doen. De voordelen hiervan zijn:

  • U heeft een volledig inzicht in uw eigen financiën. U ziet precies welke bedragen er in- en uitgaan en u behoudt de complete controle. Bovendien bepaalt u zelf wanneer u de boekhouding doet en u bent zelf eindverantwoordelijk.
  • U heeft geen extra kosten voor een boekhouder of accountant.

Maar behalve voordelen zijn er ook een aantal nadelen als u zelf de boekhouding doet:

  • Het is enorm tijdrovend. Er komen een hoop zaken bij kijken waar u misschien geen rekening mee heeft gehouden, vooral als uw onderneming is gegroeid.
  • U kunt geld mislopen. Niet iedereen kent alle kostenposten. Heeft u niet helemaal de juiste expertise, dan is er een grotere kans dat u geld misloopt.

De voor- en nadelen van de boekhouding uitbesteden

Overweegt u toch om de boekhouding uit te besteden? Hieraan zitten ook een aantal voor- en nadelen.

De nadelen zijn bijvoorbeeld:

  • U heeft extra kosten
  • U behoudt niet de complete controle. U moet op het werk van de boekhouder vertrouwen

Maar er zijn gelukkig ook genoeg voordelen:

  • U houdt meer tijd over om te focussen op uw eigen werkzaamheden. Een boekhouder kan zich ontfermen over de btw-aangiften, uw inkoopfacturen en andere administratieve zaken. U richt zich ondertussen dan op wat er voor u meer prioriteit heeft: het ondernemen.
  • U krijgt een beter inzicht in de financiën. Hoe groot of klein uw onderneming ook is, het is zeer essentieel om de financiën inzichtelijk en actueel te hebben. Hiervoor kunt u een boekhouder nemen die dit voor u bijhoudt. Zorg wel dat jullie altijd beide dezelfde data inzichtelijk hebben.
  • Geen gedoe met lastige belastingregeltjes. De belastingregels zijn behoorlijk ingewikkeld en veranderen vaak. Een boekhouder is van alle regels op de hoogte en past deze eenvoudig voor u toe. Als de belastingaangifte voor de deur staat, weet u met een boekhouder zeker dat deze zich richt op zoveel mogelijk belastingvoordeel.

Boekhouding uitbesteden aan Smart Visie

Heeft u na het lezen van deze voor- en nadelen besloten dat u uw boekhouding wilt uitbesteden? Bekijk dan eens de slimme pakketten van Smart Visie. Afhankelijk van de grootte van uw bedrijf, heeft u de keuze uit een minimaal, basis, standaard, groot of maatwerk pakket om met ons samen te werken. Liever eerst wat meer informatie? Neem dan contact op met Jacco via het contactformulier.

Bekijk opties voor uitbesteden

Labels
Advies

« Bekijk hier meer nieuws