« Bekijk hier meer nieuws

Administratie en de kleineondernemersregeling

Administratie voor zzp’ers en de kleineondernemersregeling.jpg12 nov

Iedere ondernemer die per jaar onder de € 20.000 aan omzet blijft, kan gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR). Als u aan deze voorwaarde voldoet, bent u met deze regeling geen btw verschuldigd over uw omzet en hoeft er geen btw-administratie bijgehouden te worden. U hoeft geen btw te berekenen aan uw klanten. Als u meedoet met de kleineondernemersregeling, is dat voor ten minste 3 jaar. Tussentijds kunt u niet stoppen. Tenzij uw jaaromzet in een bepaald jaar boven de € 20.000 uitkomt. Dan moet u de normale btw-regels gebruiken.

U heeft recht op de kleineondernemersregeling wanneer u voldoet aan de onderstaande voorwaarden:

  • U bent een btw-ondernemer
  • Uw onderneming is gevestigd in Nederland
  • Uw omzet is maximaal € 20.000 per kalenderjaar

Factureren en aangifte doen voor ondernemers met de kleineondernemersregeling

Met de kleineondernemersregeling (KOR) hoeft u dus minder administratie te doen aangezien de btw aangifte per kwartaal vervalt. Het is wel belangrijk dat u zorgt dat de rest van de administratie wel goed op orde blijft, zoals de omzet en kosten die u maakt. Dit heeft u nodig bij de aangifte van de inkomstenbelasting en zo heeft u goed inzicht in de financiële gegevens van uw onderneming.

U bent niet verplicht om te factureren, maar als u voornamelijk zakelijke klanten heeft, is dit vaak wel gewenst. Vergeet dan niet dat u op de facturen moet vermelden dat er een vrijstelling van btw van toepassing is.

Wanneer is het slim om de regeling wel of juist niet aan te vragen?

Of je wel of niet gebruikt maakt van deze regeling is een keuze. Maar wanneer is het slim om de regeling juist niet aan te vragen? Particuliere klanten kunnen vaak geen btw aftrekken. De berekende btw op een factuur verhoogt de prijs voor hen. Als je vooral particuliere klanten hebt, kan dat reden zijn om de regeling aan te vragen, omdat u dan geen btw in rekening hoeft te brengen.

De kleineondernemersregeling hoeft niet altijd voordelig te zijn. Bijvoorbeeld als je nu ieder jaar btw terugkrijgt van de Belastingdienst. Dan is deze regeling voor u nadelig. Ook als u verwacht op korte termijn een grote investering te gaan doen, want dan kunt u de btw over die investering niet aftrekken. De tip van Smart Visie is om uw financiële situatie voor de komende 3 jaar in te schatten. Als u van plan bent in die periode een zakelijke investering te doen, kan dat de reden zijn om de regeling niet aan te vragen.

Zijn er vragen over de kleineondernemersregeling of uw administratie?

Neem contact op met Jacco en we kijken samen naar wat er mogelijk is voor uw onderneming.

Contact

Labels
Administratie
Belasting
Fiscale aangiften

« Bekijk hier meer nieuws