« Bekijk hier meer nieuws

Steeds meer werkstress en burn-outs

20210608-burned-out.png08 jun

36% van de werkenden kampt met werkstress, naarmate de coronacrisis langer duurt. Ruim 1 op de 5 zit tegen een burn-out aan.

42% doet het werk met minder plezier. 32% heeft vaker te maken met onderlinge spanningen op de werkvloer en 36% wordt steeds somberder. 17% kampt vaker met agressie van klanten of andere werkrelaties. Dit blijkt uit CNV-onderzoek onder 2600 leden.

Emmer loopt over

‘De coronacrisis hakt er bij veel werkenden psychisch stevig in. De emmer dreigt bij miljoenen mensen over te lopen. Over alle sectoren heen kampt een toenemend aantal mensen met werkstress, zowel in de publieke als de private sector. Een situatie die steeds nijpender wordt’, stelt Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Werkstress stijgt

De cijfers zijn ook flink toegenomen ten opzichte van oktober 2020, toen CNV een soortgelijk onderzoek deed. Toen bleek dat 29 procent (nu 36 procent) met steeds meer werkstress kampte en bij 1 op de 5 (nu 31 procent) de spanningen op de werkvloer toenamen. Het aantal mensen dat tegen een burn-out aanzit is verdubbeld: van 11 procent naar 21 procent. ‘De cijfers lopen voortdurend op. Het is wat ons betreft vijf voor twaalf.’

Burn-outpandemie

Het CNV roept werkgevers én werknemers op om alert te zijn.

‘Niemand heeft er iets aan als we straks allemaal gevaccineerd zijn, maar mentaal volledig uitgeput. Dan hebben we een nieuwe pandemie van burn-outs. We roepen werkgevers en werknemer op om met elkaar in gesprek te blijven. Zorg voor elkaar te dragen en gezond te blijven’, aldus Fortuin.

Thuiswerkers

Het CNV roept daarnaast op om speciale aandacht voor thuiswerkers te bieden. 60 procent van de thuiswerkers voelt zich eenzamer dan in 2020. ‘Maar ook de vijf miljoen mensen die niet thuis kunnen werken verdienen aandacht. Zij staan onder hoge druk al een jaar lang in de frontlinie. Aandacht voor deze problematiek blijft nodig.’

Labels
HRM
Salaris

« Bekijk hier meer nieuws