« Bekijk hier meer nieuws

Vrije ruimte stijgt in 2020 naar 3 procent

20200409-werkkostenregeling.png09 apr

De vrije ruimte van de werkkostenregeling wordt eenmalig verhoogd van 1,7 procent naar 3 procent voor de eerste € 400.000 van de loonsom per werkgever. Dit is een van de zes nieuwe belastingmaatregelen die het kabinet neemt om ondernemers in deze coronacrisis verder te ondersteunen. Dat schrijft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën in een Kamerbrief. Werkgevers kunnen via de vrije ruimte van de werkkostenregeling vergoedingen en verstrekkingen aan hun werknemers geven zonder dat deze worden belast. Zij kunnen zelf bepalen waaraan en óf zij de vrije ruimte willen besteden, voor zover dit gebruikelijk is.

Hoewel de vergoedingen en verstrekkingen vanuit de vrije ruimte onbelast zijn, moeten werkgevers wel kosten maken om deze vergoedingen en verstrekkingen te financieren. Voorbeelden zijn kerstpakketten en bedrijfsuitjes.

Motie hogere vrije ruimte

Sinds 1 januari 2020 is de vrije ruimte 1,7 procent voor de eerste € 400.000 van de loonsom per werkgever. Voor het bedrag boven € 400.000 geldt een percentage van 1,2. De Tweede Kamer heeft de staatssecretaris met een motie verzocht te onderzoeken of voor het jaar 2020 de vrije ruimte in de werkkostenregeling kan worden verhoogd. De staatssecretaris verhoogt  de vrije ruimte voor de eerste € 400.000 van de loonsom per werkgever eenmalig en tijdelijk naar 3 procent voor het jaar 2020.

Deze verhoging geeft werkgevers die daar de ruimte voor hebben mogelijkheden om hun werknemers in deze moeilijke tijd extra tegemoet te komen, bijvoorbeeld door het verstrekken van een bloemetje of een cadeaubon. Dit kan ook een boost geven aan sectoren die sterk getroffen zijn door de crisis. De te derven inkomsten vanwege het incidenteel verhogen van de vrije ruimte in de werkkostenregeling naar 3 procent voor de loonsom tot € 400.000 in 2020 zijn naar verwachting € 50 miljoen.

Kamerbrief over aanvullende fiscale maatregelen in verband met coronacrisis.

Labels
Fiscale aangiften
HRM
Salaris

« Bekijk hier meer nieuws