Home ›› Jaarrekening Verplicht

Jaarrekening verplicht: wat is het en voor wie is het verplicht?

Kom jij net kijken in de wereld van de ondernemingen, belastingen en aangiften? Smart Visie beantwoord graag al jouw vragen omtrent deze zaken. Eén van de terugkerende vragen van startende ondernemers is ‘Is de jaarrekening verplicht?’. Een jaarrekening is verplicht, maar om het ingewikkelder te maken is het niet voor iedere onderneming een verplichting. In dit artikel vertelt Smart Visie jou meer over wat de jaarrekening precies is, wat er van jou verwacht wordt en voor welke ondernemingen de jaarrekening verplicht is. Veel leesplezier. 

Jaarrekening verplicht voor ondernemers, maar wat is het u precies?

Een rekening is vaak een betaling die je eenmaal of eens in de zoveel tijd moet realiseren. Dat geldt ook voor deze rekening. Echter bestaat deze rekening niet uit één, niet uit twee, maar uit drie onderdelen. Dat maakt deze rekening ingewikkelder dan ieder andere verplichte betaling voor ondernemers. Daarnaast is de hoeveelheid informatie ook nog eens afhankelijk van hoe groot jouw onderneming is. Klinkt leuk en aardig allemaal, maar uit welke drie onderdelen bestaat deze jaarrekening dan precies? 

jaarrekening verplicht rekenmachine
Neem contact op ››

Jaarrekening verplicht onderdeel 1: de balans 

De balans opmaken is een welbekend spreekwoord en betekent min of meer een teugblik op een bepaalde situatie en de gebeurtenissen tegen elkaar afwegen. De voor en de tegens naar elkaar houden. Zo is dit eigenlijk precies hetzelfde met het opmaken van de financiële balans, alleen weeg je hier de bezittingen, het eigen vermogen en de schulden af op een bepaald moment. Een balans kun je hierdoor eenvoudig op meerdere momenten in het jaar opmaken. In de balans kun je ook eenvoudig inzien welke investeringen jij in een bepaalde periode hebt gedaan. Het eerste verplichte onderdeel is dus de balans.  

We gaan door naar jaarrekening verplicht onderdeel 2. 

Jaarrekening verplicht onderdeel 2: de winst- en verliesrekening 

De naam geeft het al weg, maar bij dit onderdeel breng jij in kaart hoeveel winst je hebt geboekt en hoeveel verlies geleden. Een andere benaming voor dit jaarrekening verplicht onderdeel is ook wel de exploitatierekening of de resultatenrekening. Eigenlijk kun jij de winst- en verliesrekening zien als het financiële huishoudboekje van jouw eigen onderneming. Ongeacht wat voor onderneming jij hebt en van welke omvang, de financiële administratie moet in orde zijn met deze twee verplichte onderdelen. 

Jaarrekening verplicht onderdeel 3: de toelichting 

Dit onderdeel van de jaarrekening is afhankelijk van de omvang van jouw bedrijf. Kleine ondernemingen hoeven enkel het aantal medewerkers te benoemen, terwijl grote ondernemingen de uitbetalingen aan de directie moeten benoemen. Als je er behoefte aan hebt, leggen wij deze toelichting graag persoonlijk aan jou uit.

jaarrekening verplicht boekhouding
Neem contact op ››

Jaarrekening verplicht voor welke onderneming? 

Voor vele bedrijven is het noodzakelijk om deze jaarrekening verplicht op te stellen aan het einde van het jaar. Denk hier aan de besloten vennootschappen, de coöperaties, buitenlandse rechtspersonen met vestigingen in Nederland en de Vennootschap Onder Firma.  

Het is daarom gemakkelijker om de bedrijven op een rijtje te zetten die géén jaarrekening hoeven op te maken. De eenmanszaken en ZZP’ers zijn niet verplicht deze rekening te deponeren bij de KvK. Wel moet jij deze bijhouden voor je eigen administratie en aangifte bij de Belastingdienst. 

Smart Visie ondersteunt je graag bij jouw financiële rapportages 

De jaarrekening is enkel één onderdeel van jouw financiële rapportages als ondernemer. Als starter kan er nogal veel informatie over je heen komen, precies dan zijn wij er voor jou! Natuurlijk ben jij ook welkom als je al een doorgewinterde ondernemer bent, maar toch graag ondersteuning ervaart.   

Benieuwd wat Smart Visie voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op! Wij delen onze visie graag. 

Contact