« Bekijk hier meer nieuws

School is (almost) out!

20161213-schoolisout.jpg13 dec

Langzaam is het weer opgestart. Nou ja, eigenlijk stopt het proces de cyclus nooit. Jongeren die een stage zoeken. Bedrijven die een project of vraag hebben en dit aan willen bieden of een paar handjes goed kunnen gebruiken.

Een win/win is hier gemakkelijk gemaakt. De jongeren willen een stage en de bedrijven ontvangen een tijdelijke extra werkkracht, een vraag wordt beantwoord aan de hand van de nieuwste kennis of er wordt een maatschappelijke verantwoordelijkheid vervult.

Alle goede bedoelingen van de jongeren en bedrijven daargelaten kunnen er toch lelijke adders onder het gras liggen als de bedrijven niet goed opletten. Welke adders is afhankelijk van de soort stage. Welke soorten stages er zijn vind je hieronder.

Soorten stages:

1.  Introductiestage of snuffelstage

Veelal 1e studiejaar MBO/HBO. Doel: korte kennismaking met het werkveld.

2.  Meewerkstage of meeloopstage (werkervaringsstage)

Meestal in het 2e of 3e studiejaar MBO/HBO. Doel: kennis uit de opleiding toepassen in de praktijk.

3.  Maatschappelijke stage

Maatschappelijke stage voor middelbaar scholieren. Doel: vergroten maatschappelijk bewustzijn scholieren en vervullen maatschappelijk nut.

4.  BPV plaats/leerwerkplek

Beroepspraktijkvorming (BPV) voor vakopleidingen bij erkende leerbedrijven. Doel: werk en opleiding combineren, waarbij de werkzaamheden passen bij de opleiding.

5.  Afstudeerstage / Onderzoeksstage

Laatste jaar HBO/WO. Doel: onderzoeksopdracht vervullen als afronding van het laatste jaar studie. 

6.  Werkstage

Na het afstuderen een werkervaringsstage. Doel: opdoen werkervaring voor betere positie op de arbeidsmarkt.

De vragen van bedrijven over bovenstaande stages zouden legio moeten zijn. Elke soort stage kent namelijk zijn eigen voorwaarden en risico’s.

Wordt er een vergoeding betaald of loon? Kan het met behoud van uitkering voor een jongere? Wat voor soort contact moet er worden overlegd? Kan een stagecontract ook door de invulling van het contract in de praktijk een arbeidsovereenkomst worden? Hoe denkt de belastingdienst over een bepaalde stage? Heb ik rekening te houden met wet- en regelgeving rondom belastingen of arbeidsomstandigheden?

Kom je er als bedrijf bij het lezen van dit korte artikel achter, dat je jezelf niet bovenstaande vragen hebt gesteld dan is er geen reden tot paniek. Smart Visie en Recht Wel Juristen & Mediators helpen je graag om deze adders te vermijden en heldere stappen te zetten, waarbij we risico’s voorkomen en eventuele reeds ontstane risico’s met mogelijke schade te verkleinen. Neem met Jacco Scheer – Smart Visie of Marjel Sterrenberg – Recht Wel Juristen & Mediators contact op, zodat we op onze kenmerkende no nonsens wijze samen met jou aan de slag kunnen gaan.


Recht welRecht Wel Juristen en Mediators

Wildbaan 76
4874 KE Etten-Leur

Telefoon: 06 51 07 54 74

Labels
HRM

« Bekijk hier meer nieuws