« Bekijk hier meer nieuws

Fiscale eindejaarstip: 5 dingen die je kunt doen vóór de vermogensbelasting in 2017 verandert

20161128-belastingtips.jpg28 nov

Nog een maand te gaan en dan is 2016 voorbij. Wie op fiscaal gebied zaken handig wil regelen, moet zo langzamerhand in actie komen. Belangrijke wijziging die er in 2017 aankomt is de wijziging van de vermogensbelasting in box 3. De uniforme heffing van 1,2 procent belasting op spaargeld en beleggingen verdwijnt.

In plaats daarvan komt er een getrapt systeem. De vrijstelling voor de heffing in box 3 wordt 25 duizend euro per persoon. Daarna komt de effectieve heffing over de volgende 75 duizend euro vermogen uit op 0,87 procent; de tweede trap loopt dan tussen 100 duizend euro en een miljoen euro, met een heffing van 1,4 procent; boven een miljoen euro aan vermogen gaat het om 1,65 procent belasting in box 3.

Voor kleinere vermogens valt de nieuwe heffing dus iets gunstiger uit, grotere vermogens betalen meer vermogensbelasting. Wie wil besparen op de belasting in box 3 heeft diverse opties. Hieronder 5 tips.

1) Spaar-BV

Sparen binnen een BV-constructie kan interessant zijn, nu de rente zo laag is omdat alleen de werkelijk opbrengst wordt belast. Je vermogen valt dan buiten box 3.

2) Streep consumptieve leningen weg tegen spaargeld

Rentes op consumptieve leningen zijn vrijwel altijd fors hoger dan de huidige spaarrentes. Het valt dus zeker aan te raden om consumptieve leningen af te lossen met spaargeld. Dat scheelt zowel in de nettolasten als bij de belasting in box 3.

3) Aflossen hypotheekschuld

Extra aflossen op de hypotheekschuld kan natuurlijk ook, als dat zonder hoge boetes en dergelijke kan. Voor oudere hypotheken geldt dat het vaak het handigst is om extra af te lossen op het aflossingsvrije deel van de hypotheek. Tornen aan constructies zoals een spaarhypotheek is ingewikkelder. Dan kun je beter eerst met een financieel adviseur overleggen.

4) Grote aankoop

Overweeg je me eigen geld een auto of een boot te kopen? Dan is het handig om dit vóór 1 januari te doen, want dat scheelt bij de telling van het vermogen in box 3 voor 2017. Zeker als je rond de grens van één ton eigen vermogen zit, maakt het voor de vermogensbelasting straks behoorlijk uit of je daar net boven of onder zit.

5) Zorgpremie in één keer betalen

Wie de ruimte heeft om zijn zorgpremie in één keer voor het hele jaar 2017 te voldoen, kan daar fiscaal voordeel mee halen. Door al in december dit jaar te betalen bespaar je op het belastbare vermogen in box 3 over het fiscale jaar 2017.

Labels
Belasting

« Bekijk hier meer nieuws