« Bekijk hier meer nieuws

Klaar voor SBR per 1 januari 2017?

20161021-sbr.jpg21 okt

Het is de laatste tijd misschien wel de meestgestelde vraag onder accountants en hun softwareleveranciers.

Dat is ook logisch. Ga maar na:

  • per 1 januari 2017 is deponering van publicatiestukken bij de KvK alleen nog in SBR formaat mogelijk
  • publicatiestukken maak je met software (of typt u zelf een SBR instancedocument in Notepad??)
  • dan moet je wel de juiste software hebben
  • en dan moet deze software natuurlijk wel klaar zijn voor de SBR formaten die nodig zijn voor boekjaar 2016 (NT11 voor de liefhebbers onder ons)

En daar wringt het. Want vandaag is er nog geen enkele software klaar voor NT11. Ook Visionplanner niet. Waarom? Dat is het rare. Er is nog geen SBR standaard voor boekjaar 2016 (NT11). Althans, geen officiele, definitieve versie.

In de tweede helft van augustus is de alfa versie van NT11 gepubliceerd. Deze verschilt fors van de vorige, NT10 versie. Was bovendien nog niet volledig en niet gedocumenteerd. En er is flink wat commentaar op gekomen wat nog moet worden opgelost. De beta versie wordt verwacht medio november. Als alles dan verder volgens plan loopt, hebben we als softwareleveranciers dus nog zo’n 4 weken om de software hierop voor te bereiden. Wij staan in de startblokken. Zodra de beta beschikbaar is, gaan we de ondersteuning inbouwen in Visionplanner.

Toch blijft het een beetje een wonderlijk concept vind ik, dat SBR. Hoewel functioneel wel te verklaren (hee, laten we met elkaar afspreken dat we alles voortaan in een vastgesteld XML formaat met elkaar uitwisselen) en technisch te doen (we hebben immers al een aantal jaren SBR achter de rug) worden we ieder jaar opnieuw geconfronteerd met verrassingen. Afwijkingen van de internationale XBRL standaards, ieder jaar weer enorme wijzigingen die veel te laat worden bekendgemaakt, verplichtingen waarop je je redelijkerwijs niet tijdig kunt voorbereiden. En dat alles in het kader van lastenverlichting (weet je nog, destijds in 2005 of zo…) en uniformiteit.

Wie het snapt, mag zich melden.


VisionPlannerVisionPlanner

Plesmanstraat 58B
3905 KZ Veenendaal

Telefoon:0318 545 020

Labels
Administratie
Jaarwerk
Rapporteren

« Bekijk hier meer nieuws