« Bekijk hier meer nieuws

Nieuwe boekhoudregels ‘een enorme uitdaging’ waarschuwen accountants

20160314-onlineboekhouden.jpg21 jun

De zes grootste accountantskantoren ter wereld waarschuwen de banken dat ze intern capaciteit moeten vrijmaken voor de invoering van ‘IFRS 9’, zoals de nieuwe boekhoudregel in jargon heet. Het is één van de grootste wijzigingen van boekhoudregels in lange tijd.

Waarschuwingsbrief

De zes accountantskantoren maken zich zorgen over de hoeveelheid werk dat op de banken afkomt met de invoering van ‘IFRS 9’. Vanuit het Global Public Policy Committee, waar de accountantskantoren zitting in hebben, hebben ze een brief geschreven aan de voorzitter van het auditcomité van de raad van commissarissen van alle systeembanken in de hele wereld. Nog nooit eerder is dat gebeurd.

Verliesaannames

Per 2018 moeten banken voor elk krediet een aanname maken van het verlies in de komende twaalf maanden. Als de vooruitzichten voor een debiteur verslechteren, bijvoorbeeld omdat hij een keer is achtergebleven met een betaling, valt de lening in een andere categorie en moet het verwachte verlies voor de rest van de looptijd worden voorzien. De regels zijn aangescherpt na de kredietcrisis waarbij banken geen verliespotjes mochten aanleggen voor kredieten, tenzij er een concrete aanleiding was. Bij de uitbraak van de crisis kwamen politici er dus achter dat banken geen stroppenpotten hadden.

Labels
Jaarwerk

« Bekijk hier meer nieuws