« Bekijk hier meer nieuws

Dashboards. Werkt het?

20160307-visionplanner.jpg07 mrt

Een modewoord in accountancyland; dashboards. We worden vaak uitgenodigd om onze software voor dashboards te laten zien.
Waarom? ‘Gewoon de cijfers mooi en gaaf presenteren vind ik belangrijk,’ horen we dan. Mee eens natuurlijk, goed plan.

Maar helaas, uw klant kijkt er nauwelijks naar. Schrikbarend slecht zelfs: 70% van uw cliënten kijkt niet naar het dashboard dat u beschikbaar stelt. We weten dit omdat we meten wat het gebruikersgedrag van uw cliënten is. Overigens ligt dat niet aan de Nederlandse ondernemer. Ik was onlangs in Londen waar de top van de wereld op boekhoudgebied aanwezig was, zoals Exact, Sage, Intuit, Xero et cetera en ook daar bleek dat de gebruikers van hun applicaties niet naar dashboards kijken.

Interesseert de ondernemer zijn bedrijf niet? Ga je dan denken. Natuurlijk wel. Maar dashboards die een mooie, opgeleukte kolommenbalans laten zien voegen niets toe.

Dan maar niet doen? Wel doen, maar op een andere manier dan kantoren het nu doen. Want wat we ook ontdekt hebben, is dat de dashboards wel worden bekeken als u ze gaat bespreken. De ondernemer doet dat dan gauw voor u komt. Dus die 70% kan veel lager uitvallen, maar dan moet u ze wel bespreken. Fysiek? Nee, zelfs dat hoeft niet. U kan bijvoorbeeld ook Skypen, dan kijkt ie namelijk ook.

Richt uw proces zo in dat u de cijfers gaat bespreken. Pas dan kijkt de ondernemer. Het gesprek loopt daardoor beter en leidt tot meerwaarde voor zowel uw cliënt als uw praktijk.

Kortom, dashboards zijn een middel om uw gesprek te ondersteunen en geen doel op zich!


VisionPlannerVisionPlanner

Plesmanstraat 58B
3905 KZ Veenendaal

Telefoon:0318 545 020

Labels
Administratie
Jaarwerk
Rapporteren

« Bekijk hier meer nieuws