« Bekijk hier meer nieuws

Dit betekent de wet voor de start van jouw belegging

Dit-betekent-de-wet-voor-de-start-van-jouw-belegging.jpg10 feb

Je herkent vast de volgende situatie: je staat op een vliegveld met je handbagage te wachten om door de veiligheidscheck te gaan. In je hoofd vraag je jezelf af of je niet per ongeluk meer dan 100 ml in een flesje hebt zitten. Je koffer, riem en schoenen gaan langzaam door het röntgenapparaat terwijl je door de scanner loopt.

Helaas, jouw koffer wordt eruit gepikt. De beveiliger wil toch even controleren of er geen verboden voorwerpen in de koffer zitten. Achter de beveiliger kijkt de manager toe of de juiste controles wel worden uitgevoerd. Gelukkig! Alles is in orde. Je mag gerust en veilig op reis.

Bagagecontrole versus financiële controle

Wat heeft deze situatie met de start van jouw belegging te maken? Zoals je koffer gecontroleerd wordt, moet ook de herkomst van jouw vermogen gecontroleerd worden. Dit komt mede door de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering terrorisme (Wwft).

Alle financiële instellingen waar geld gestort wordt, hebben de wettelijke plicht om onderzoek te doen of het geld niet witgewassen is of dat er terrorisme mee gefinancierd wordt. Dit is een serieus onderzoek dat veel informatie kan vereisen. Op het vliegveld kan het zijn dat je koffer helemaal doorzocht wordt om zeker te zijn dat je geen verboden spullen meeneemt. Dat is vergelijkbaar bij het onderzoek dat de financiële instellingen moeten uitvoeren. Zij moeten een goed beeld vormen van de herkomst van het vermogen en van jou als persoon.

Voorbeeld 1

Iemand opent een rekening en geeft aan dat het geld van zijn eerste storting afkomstig is uit een schenking. De instelling wil dan weten wat de relatie is tot de schenker. Daarnaast wil de instelling misschien ook weten hoe de schenker aan het vermogen is gekomen. Hiervoor zijn vaak bewijsstukken nodig en is alleen een e-mail niet voldoende. 

Voorbeeld 2

Iemand wil de winst uit zijn onderneming beleggen. Dan moet onder andere duidelijk zijn wie de betrokkenen zijn bij de onderneming. Ook is belangrijk dat men moet verklaren hoe het geld verdiend wordt. Als een bedrijf meerdere bv’s heeft betekent dit: meer onderzoek. Dit komt omdat alle bv’s betrokken moeten worden bij de bepaling wat de herkomst van het vermogen is.

Op het vliegveld ligt de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de veiligheidscontrole bij de luchthaven. In het geval van de Wwft ligt dit bij de financiële instellingen. Zij hebben een eigen plicht om degelijk onderbouwd onderzoek te doen dat door een toezichthouder zelfstandig gecontroleerd kan worden. Dit betekent dat zij zonder vragen te stellen, kunnen herleiden wat de herkomst van het vermogen is.

Kan het sneller door de controle? 

Op het vliegveld kan het vervelend zijn dat de schoenen, riem en jas uit moeten. Het is vaak niet leuk als iemand in je koffer aan het wroeten is en je kleren door elkaar haalt. Toch is het belangrijk om te zorgen voor een veilige reis. Het kan daarom ook belastend voelen als de financiële instelling via mij als adviseur allemaal informatie vraagt aan jou.

Soms begrijp ik dat mijn klanten niet zomaar informatie over erfenissen, inkomsten of ontslagvergoedingen willen delen. Toch is dit nodig om samen te zorgen dat in ons land minder wordt witgewassen. De ondermijning van het land door witwassen is groot. Geschat wordt dat in Nederland 16 miljard per jaar wordt witgewassen. Dit is een enorm bedrag dat vaak verdiend is met criminele activiteiten. Je draagt dus een steentje bij aan het voorkomen hiervan, door bij het openen van jouw rekening de juiste informatie te delen.

Een goede voorbereiding is het halve werk 

Het onderzoek laat zich niet haasten, maar net zoals op het vliegveld kan het wel efficiënter. Het gaat sneller door betere apparatuur en IT-mogelijkheden, maar ook door een betere voorbereiding. Als je gaat vliegen weet je inmiddels dat een flesje water niet mee mag. Je toiletspullen zitten standaard in een doorzichtig zakje en de meeste mensen hebben hun jas al uit als ze bij de controle aankomen. Dit helpt mee aan een betere doorstroming. Dit werkt ook bij de start van uw belegging. Samen met jou maken we een uitgebreid verslag van de herkomst van het vermogen en natuurlijk zorg ik dat we de juiste bewijsstukken paraat hebben voor het onderzoek. Zo kan de controle vaak sneller plaatsvinden en start je voorspoediger met je belegging.

Zo zorgen we dat je op een prettige, goed onderbouwde en gedegen manier start met beleggen. Wil je meer weten? Neem gerust contact op via martin.vanas@finvida.nl of 06-53557812.

Labels
Beleggen

« Bekijk hier meer nieuws